buurt n@ school > plattegrond & architectuur (9) > propyleeen athene 500 BC
monumentale ingang van de Acropolis. NIke tempel rechts onder. de opbouw is net als de tempels: een basement, zuilen en timpaan. elke religieuze optocht eindigde op de acropolis. Arthene begon als citadel op de plek van het Parthenon. de oudste gebruiken op deze plek zijn verbonden aan de bron, de Klepsydra.
Je kan wel de stad verleggen maar niet de bron. je leven anders inrichten, je karakter veranderen, maar de kracht die je bezielt onttrekt zich aan je invloed. de stedelijke 'beschaving' maakt de mens een burger. niet langer in stamverband ritueel verbonden aan de grond waar je geboren bent. maar helemaal zijn deze wortels niet verdwenen. altijd is er de landschappelijke band met de natuur, die in de ontwikkeling van het karakter meespeelt. rural in nature, urban by character. de Civitate Dei, de stad Gods van Augustinus, de mens geboren in de natuur, groeit op in de stad.
we gaan door de tijd met plattegronden van bouwwerken die 6000 jaar geleden werden gebouwd tot aan de toegang van de Acropolis in Athene. meer dan 3000 jaar scheiden deze structuren. het tempel complex van Uruk en dat van de Acropolis. in beiden gevallen betreft het een uitzonderlijk bouwwerk dat deel uit maakt van een stedelijke beschaving. de Griekse polis (stad) is vaak genoemd als het begin van de westerse stedelijke beschaving. Dat heeft minder te maken met de bouwwerken als met de opkomst van de burger en een vorm van democratie.
in de tweede reeks starten we met het bouwwerk dat de vergaderingen van de vrije burgers 40 maal per jaar onder een dak bracht. daarvoor vonden die bijeenkomsten plaats op de Agora, de marktplaats.
algemeen zij opgemerkt dat de ontwikkeling van agrarisch naar stedelijke samenleving feitenlijk parallel loopt.